Imprimir Imprimir

Para imprimir utilizar navegadores google chrome e internet explorer

Imprimir

Alimentar la metròpoli: estratègies i polítiques alimentàries

27 i 29 de novembre 2017

Presentacions

#AlimentarMetropoli
 
Imatges

Arxius de so
 

Contingut

Malgrat que els espais de la producció de menjar són espais eminentment rurals, el menjar forma part de la història de les ciutats des del seu naixement. El menjar ha condicionat al llarg dels temps la manera com les ciutats es dissenyaven, es planificaven i s’organitzaven. A la inversa, també podem considerar que la morfologia de les ciutats, l’arquitectura i l’espai públic, han condicionat la forma com ens hem relacionat amb el menjar d’antuvi. El menjar ens permet mirar la ciutat d’una altra manera.
Les anàlisis centrades en el menjar, cada cop més habituals als EEUU, Canadà i al nord d’Europa, permeten una aproximació sistèmica i global al desenvolupament local a partir d’enfocaments innovadors. Així l’anàlisi de la forma com produïm aliments, com els distribuïm, com els emmagatzemem, com els comercialitzem, com els consumim o com en gestionem els residus ens obre un camp de gran potencial per explorar en l’àmbit de les polítiques urbanes i territorials (planejament, energia, residus, mobilitat, agricultura) però també en el dels estils de vida, els hàbits de consum, l’activitat econòmica, l’educació i la salut, per citar-ne només alguns dels que tenen un impacte indiscutible en el desenvolupament de les comunitats i la qualitat de vida de les persones.
El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans i l’Ajuntament de Barcelona està impulsant la Carta Alimentària Metropolitana, que ha de servir per establir un marc de treball comú en l’àmbit de les polítiques alimentàries per als actors que intervenen en el sistema alimentari metropolità. Amb aquest curs es vol contribuir a l’aportació de coneixement i el debat que ha de permetre-ho.

Programa
Dilluns, 27 de novembre
09.30-10.00h Inauguració (Arxiu de so)
María José García Celma, directora acadèmica del CUIMPB-Centre Ernest Lluch
Andrea Calori, Oriol Estela, directors del curs
Bloc 0. Introducció: menjar i política urbana
10.00-11.00h Conferència inaugural (Arxiu de so no disponible)
Andrea Calori
11.00-11.30h Pausa
Bloc 1: Els espais de l’alimentació
11.30-12.00h Agricultura urbana, periurbana i Food Planning (Arxiu de so)
Sònia Callau
12.00-14.30h Taula rodona (Arxiu de so)
La distribució dels aliments a la regió de Barcelona: impactes, reptes i oportunitats. Modera: Sònia Callau
Genís Arnàs, Luis Maldonado, Xavier Romà, Pablo Vilanova
14.30-16.00h Pausa
Bloc 2: Menjar, activitat econòmica i ocupació
16.00-16.30h La dimensió econòmica del sistema alimentari metropolità (Arxiu de so no disponible)
José Luis Haro
16.30-19.00h Taula rodona: El menjar com a forma de guanyar-se la vida. (Arxiu de so no disponible)
Modera: José Luis Haro
Olivier Chantry, Isabel Coderch, Josep Ferrer, Rosa Martín
Dimecres, 29 de novembre
Bloc 3: L'impacte de les persones
09.00-09.30h Garantir el dret a una alimentació adequada: una estratègia col·laborativa (Arxiu de so)
Albert Sales
, Antoni Vinagre
09.30–11.30h Taula rodona. L'alimentació, un dret ciutadà. (Arxiu de so)
Modera: Patrici Hernández
Glòria Gómez, Nani Moré, Pilar Muro, Àlex Pujol
11.30–12.00h Pausa
Bloc 4: La governança alimentària. Els governs locals en la definició de polítiques alimentàries
12.00–13.15h Els sistemes alimentaris locals. El cas de Milà (Arxiu de so)
Andrea Calori
13.15–14.15h Governar el territori dels aliments (Arxiu de so)
Guillem Miralles, Raimón Roda
14.15–15.30h Pausa
Cap a una proposta de política alimentària metropolitana
15.30–18.00h Taula rodona: casos. (Arxiu de so)
Modera: Marc López
Andrea Calori, Julia Mérida, Josep Manuel Pérez Sánchez, Álvaro Porro, Héctor Santcovsky
18.00–18.30h Tancament del curs (Arxiu de so)
Andrea Calori, Oriol Estela
Informació útil

    • Codi: 1706

       
    • Data: 27 i 29 de novembre 2017

       
    • Lloc de realització: Auditori
      CERC (Centre d'Estudis i Recursos Culturals)
      Montalegre, 7
      Barcelona
       
    • Direcció:
      Andrea Calori, arquitecte. EStà-Economia e Sostenibilità. Autor de Food and the Cities
      Oriol Estela, economista i geògraf. Pla Estratègic Metropolità de Barcelona


       
    • Coordinació:
      Elisenda Martínez, Ajuntament de Barcelona
      Marc López, PEMB

       
    • Patrocini:
      Pla Estratègic Metropolità de Barcelona
      Ajuntament de Barcelona

       
    • Col·laboració:

       
    • Més informació: Secretaria d'alumnes
      Montalegre, 5
      08001 Barcelona
      Tel: 93 301 75 55
      Fax: 93 412 00 55
      cuimpb@cuimpb.cat

       
    • Informació de crèdits universitaris de lliure elecció:

       
    • Ponents:
      Genís Arnàs, Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      Sònia Callau, Diputació de Barcelona. 
      Andrea Calori, Arquitecte, EStà-Economia e Sostenibilità. Autor Food and the Cities.
      Olivier Chantry, Unió de Pagesos
      Isabel Coderch, Te lo sirvo verde
      Josep Ferrer, Cooperativa Conca de Tordera
      Glòria Gómez, coordinadora de curs del Grau de Nutrició Humana i Dietètica, Facultat de Ciències de la Salut, Blanquerna-URL
      José Luis Haro,  Desenvolupament Social i Econòmic, AMB
      Patrici Hernández, Institut Municipal de Serveis Socials
      Marc López, PEMB
      Luis Maldonado, Universitat Politècnica de Catalunya
      Rosa Martín, Servei de comerç i atenció a l’empresa de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
      Julia Mérida, Ayuntamiento de Zaragoza
      Guillem Miralles, Diputació de Barcelona (Xarxa de productes de la Terra)
      Nani Moré, Associació Menjadors Ecològics
      Pilar Muro, professora titular, Fundació Pere Tarrés
      Josep Manuel Pérez Sánchez, Ajuntament de València
      Álvaro Porro, Ajuntament de Barcelona
      Àlex Pujol, director de Cuina Justa
      Raimon Roda, Parc Agrari del Baix Llobregat
      Xavier Romà, director de marca, Casa Ametller
      Albert Sales, Tinència d’Alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona
      Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, AMB; director del REM metropolità de Barcelona, professor associat del Departament de Sociologia de la UB
      Pablo Vilanova, director de l'Àrea d'Estrategia de Mercabarna
      Antoni Vinagre, Grup d’Impuls del projecte tractor de Garantia Social, Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva